In MÓDA

Moje Obľúbené Letné Outfity

Týmto týždňom je definiitívne po lete. Začalo sa tak rozpačito, keď sme boli ešte v karanténe. Tepláky s tričkom vystriedali tielko a šortky, a keď sa konečne karanténa skončila, vybehli sme všetci do ulíc. Mesiace doma znamenali pre mňa nielen mini obmeny jedného domáceho úboru, ale i triedenie šatníka. Vyradila som z neho veci polyesterové, nepotrebné či štýlovo nezmyselné. Vždy krútim hlavou nad tým, čo všetko som dokázala za tie roky nahromadiť a pomaly, ale isto sa blížim k znižovaniu objemu vecí v mojom šatníku do takej miery, aby medzi vecami v policiach mohol s ľahkosťou prúdiť vzduch.

Minimálne dvakrát do roka robím bazár svojich vecí, kde sa zbavujem toho, čo je síce zachovalé, no už mi to je buď malé, alebo sa to míňa môjmu momentálnemu vkusu. S vekom si zakladám na kvalitných prírodných materiáloch, a keď si už nejakú vec kúpim, je to väčšinou viskóza, bavlna a najnovšie i ľan. Nedržím sa však pravidla “čo si nemala na sebe posledný rok, to vyhoď”, lebo jednak sa mi každoročne mení vkus, taktiež i telo a hlavne, kvalitné kúsky sa neposúvajú. Tie sa dedia. Takých mám v skrini niekoľko, hoci už roky spia v ochrannom obale.

Toto leto som nosila primárne veci, ktoré už mám nejaký čas alebo som si ich ušila sama. V karanténe bolo na to dosť času a bol to pre mňa fantastický mentálny oddych. Mala som samozrejme pár noviniek, no všeobecne ich bolo asi o 80% menej ako po iné roky.

Toto sú moje obľúbené letné outfity a aj vám poviem prečo:

1.. VISKÓZA 3x INAK

Rovnaké schody, 3 návštevy Santorini, 3 rôzne šaty. Tu je krásne vidieť evolúciu môjho nákupného zmýšľania. 2018 – modré šaty zo Zary, hriech mojej vtedajšej fast-fashion obsesie. V tomto prípade to však neľutujem, nakoľko v nich trávim veľa letných dní. Sú vyrobené z prekvapivo kvalitnej viskózy a nosím ich od jari do jesene, či už so sandálmi, alebo s čižmami a koženou bundou.

2019 – milované šaty po mame, ktoré mi sadnú ako uliate. Je to jediný módny kúsok, čo po nej mám. Nosím ich taktiež veľmi často, majú špeciálnu energiu a samozrejme špeciálne miesto v mojom srdci. Majú minimálne 20 rokov a dúfam, že minimálne toľko ich ešte budem mať.

2020 – moje prvé ušité šaty po dvoch desaťročiach! Síce som netrafila strih na prvý pokus (prsia mi z nich vyskakovali za chodu, haha), ale dostali veľa komplimentov. Trčia z nich síce ešte trochu nitky, ale to predsa k prvotine patrí.

2. BIELE ŠATY FOREVER

Oboje tieto šaty mám už pár rokov a milujem ich rovnako. Ok, možno tie s vlečkou o niečo viac, keďže som ich sama navrhovala. Biela je pre mňa alfou a omegou každého leta a navždy bude. Cítim sa v nej najlepšie, priam až vznešene. Nezaťažuje ma svojou vibráciou ako iné farby a nie je v nej tak teplo.

Šaty vpravo som navrhla pred pre slovenskú značku šperkov Monde d´Alexandra, keď som bola tvárou ich úvodnej kampane pred 4 rokmi. Sú mojou srdcovkou nielen z tohto dôvodu, ale i preto, že sa fantasticky nosia. Dnes by som zvolila skôr viskózu, než polyester, ale na tele sedia a hýbu sa neskutočne.

Druhé šaty z bavlnenej madeiry sú z Reservedu a mám ich 3 roky. Taktiež ich milujem pretože sú menej fancy ako tie prvé a dajú sa nosiť nonstop celý deň. Väčšinou v nich aj strávim celú dovolenku, pretože majú pre mňa tú správnu dĺžku a strih.

3. POKARANTÉNNY OFFICE LOOK

Jún sa začal konečne pracovne a veľmi sme sa z toho všetci tešili. Ja so sa doslova vyžívala v prestavení sa do office módu nielen vo vlastnej hlave, ale i outfitovo. Vytiahla som zo skrine tieto modré  šaty, ktoré som si kúpila minulé leto v butiku v Prahe. Lepšie vyzerajú s opätkami, no znesú i sandále a priam božsky ich dopĺňa marhuľová Coccinelle-ka, ktorú by som v tomto outfite chcela práve vypichnúť. Je to po rokoch moja prvá kabelka tejto veľkosti. Takmer som zabudla, aké je to praktické nosiť veľkú tašku! Riskla som to s červeným opaskom a vypálilo to celkom dobre. Poznáte ma. Ja nie som na matchy – matchy klasiku. Potrebujem aj v outfite vizuálne vzrúšo, haha.

4. ĽANOVÁ OBSESIA

Tento rok bol prelomový v niekoľkých veciach. Jedna nie veľmi významná bola aj to, že som sa zamilovala do ľanu. Začalo to ľanovou sukňou od Dorfsheep, kedy som prvýkrát pochopila, o čom je tento materiál. Nasledovalo kimono od poľskej značky Slow, ktoré som si v lete dokúpila i v bielej, pokračovalo to kaftanom a oblekom od Gantu a mohla by som pokračovať. Ľan sa objavil aj v mojej prvej kolekcii by Janatini. Tento najekologickejší materiál si zaslúži svoj vlastný článok. Je to proste láska.

No a najväčšou letnou láskou bola práve moja kolekcia z ľanu a viskózy, ktorú vám celú predstavím v ďaľšom článku – zatiaľ si prvý článok o nej pozrite TU !

Tak čo, pripravení na jeseň? 🙂

Love,


 

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

You may also like

Moje Top Plavky Tohto Leta

Posted on august 27, 2017

MOROCCO STORY – TRIP TO MEDINA

Posted on január 29, 2015

Predošlý príspevokMakeover Spálne
Ďalší príspevokToto je celá Santorini Collection!

1 Comment

  1. Letnyhit.sk
    3 roky ago

    Ahoj Janka 🙂

    Akú dĺžku má tá tvoja Coccinelle-ka? 🙂 Je to klasická kabelka, alebo už objemná shopper kabelka? Vieš si predstaviť nosiť kabelku aj s dĺžkou 40 cm, prípadne viac? Či to už by bola veľká? 😉

    Tomáš, Letnyhit.sk

    Reply

Leave a Reply