In ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Moje TOP Tipy Ako Byť Produktívny

 

Môj pracovný život pozostáva z niekoľkých aktivít a trvalo mi dosť dlho vedieť si správne rozdeliť svoj čas. Práca stylistky mi dáva dosť zabrať fyzicky, nakoľko obnáša veľa behania po obchodoch a klientoch, dlhé hodiny na natáčaniach ale aj večery strávené na internete vytváraním moodbordov a plánovaním ďaľšich fotení. Blogovanie naopak obnáša minimum behania (len keď sa fotí) a väčšinu času trávim pri počítači. Práve tam som sa musela naučiť osvojiť si tieto pravidlá, aby som vedela zvládnuť týchto milión aktivít čo najefektívnejšie.

1. RANNÉ VTÁČA 
Najproduktívenjší ľudia ževraj vstávajú o 5 ráno. Ak to niekto dokáže má môj obdiv, ja ranný vták určíte nie som. Ak mám ale toho veľa a potrebujem dohnať veci, vstanem o hodinu skôr a pustím sa do toho (aj keď stále mi trvá chvíľku sa prebrať). Strečing, jedlo, káva, let’s go!

2. PORIADOK
Je dokázané, že “bordel” okolo seba vytvára aj neporiadok v hlave. Najhoršie je pracovať za rozhádzaným stolom. Ja ten môj utriem, odložím nepotrebné veci a zapálim sviečku (hoci aj ráno). Ak máte home office a nechce sa vám to riešiť, choďte do tichej kaviarne.

3. MOBIL PREČ
Mobil je zbytočným rozptýlením. Ak mám niečo dôležité dokončíť, nechám ho v druhej miestnosti. Skontrolujem ho zhruba každých 90 min a odpoviem na súrne telefonáty. Sociálne siete si na počítači zatvorím – skvelé appky na kontrolu týchto “časožrútov” sú LeechBlock (Firefox) alebo Nanny (Google Chrome). Znemožnia vám počas práce prístup na vami zvolené stránky a môžete sa hravo sústrediť.

4. TO DO LIST
Spravím si zoznam toho, čo potrebujem v ten deň / týždeň spraviť a očíslujem si ich podľa dôležitosti.  Aj keď vás to bude lákať pustiť sa do tých jednoduchých úloh, nerobte to. Prekúsať sa cez to najťažšie čím skôr je efejtívejnešie, zbytok už bude lážo-plážo.

5. TAKE A BREAK
Každých 60-90 min si spravím pauzičku (a tým nemyslím zrovna cigaretku). Najlepšíe je prejsť sa von alebo ísť aspoň k oknu. Ja sa prejdem do druhej miestnosti, prezriem si napríklad časopis a vrátim sa späť. Vydržím tak dlhšie a viac toho spravím.

6. RADŠEJ EMAIL, AKO STRETKO
Ak je to len trochu možné, dávam prednosť emailom pred stretnutiami. Ušetrím tak hodiny svojho času a vybavím toho oveľa viac. Samozrejme nie všetko sa dá vybaviť virtuálne a určite sa rada stretnem s ľuďmi, s ktorými spolupracujem, treba však vedieť zhodoniť, kedy je to naozaj dôležité.

7. FIT AKO MADONNA
Je dokázané, že ľudia v dobrej kondičke toho spravia viac. Dajte si ráno na rozbeh päť tibeťanov a poobede posilku, beh, či inú vám blízku aktivitu. U mňa je to prevažne fitness a pilates. Tento rok sa mi teda zatiaľ chce oveľa menej, čo pripisujem tejto hrozitánskej zime, ale každé ráno si dám minimálne strečing.

8. STOP MULTITASKING
My ženy sme v tomto síce expertky, ale v skutočnosti riešením viacero vecí naraz nedosiahnete lepšie výsledky. Sústrediť sa na jednu vec je základ dokončenia úlohy v čo najkratšom čase.

9. JEDZTE ĽAHKO
Najvačím zabijakom energie sú ťažké jedlá (a aj tie sacharidové). Na obed si dám niečo ľahké a zeleninové (skôr tepelne upravenú zeleninu, surové šaláty mi v zime veľmi nešmakujú). V poslednom čase jem minimum mäsa a robí mi to veľmi dobre. Za tým zelený čaj na trávenie (to mi ostalo ešte z mojich čias v Šanghaji) a som ready na ďaľšiu úlohu.

10. HUDBA
Hudba pri práci je dôležitá, ale ešte dôležitejší je výber. Ja v žiadnom prípade nemôžem počúvať nič, kde sa spieva ani rozpráva (číže rádio aj televízia sú úplne mimo hru) a aj niektoré inštrumentálky mi celkom vadia. Pustenú mám buď vážnu hudbu, nejaký upbeat chill house alebo zvuky prírody (znie to smiešne ale funguje to – na www.noisly.com si viete nastaviť tie svoje). Odbúra vám rušivé zvuky a viete sa dokonale sústrediť.

K zvýšeniu produktivity vedia prispieť aj rôzne šikovné appky (tým budem venovať článok v blízkej budúcnosti) a tak isto kvalitná technika. Mať mobil a laptop, ktoré vám po technických stránkach dokonale vyhovujú je veľmi dôležité. Ja som mala možnosť týždeň testovať nový ZenBook 3 a musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená. Ako dlhoročný užívateľ zelovocárskej techniky som prirodzene úplný anti-windows typ. Táto malá Asus vecička ma hneď prekvapila svojou veľkosťou a váhou – váži menej ako 1kg a hravo sa zmestí do kabelky. A ten dizajn! Môžem s istotou povedať, že je jednoznačne najkrajším “písíčkom” na trhu (na čo my ženy samozrejme prihliadame s rovnakou dôležitosťou ako na farbu pri kúpe auta). Je ultra rýchly, má neskutočne dobré repráky a čo je najdôležitejšie – na jeho spustenie som nepotrebovala pozrieť do manuálu, čo je veľká vec. Je ako ja hovorím veľmi “blond-friendly” a sám vás vedie v prípade, že si s niečím neviete poradiť.

Tak toto je mojich (zatiaľ) úspešných 10. Aké sú tie vaše?

Prajem vám skvelý začiatok týždňa!

Love, Jana xo

ako-byt-produktivny-zenbook-3-janatini-jana-tomas-1 ako-byt-produktivny-zenbook-3-janatini-jana-tomas-3ako-byt-produktivny-zenbook-3-janatini-jana-tomas-4

Fotil Igor Kovacs @ Urban House Bratislava

V spolupráci so značkou Asus <3

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

You may also like

Predošlý príspevokOversized Bunda
Ďalší príspevokBOYFRIEND'S CLOSET #4 Džínsová Bunda s Nášivkami

No Comments

Leave a Reply