In MÓDA

Moje Top Second-Hand Obchody v Bratislave & Outfity z Nich

Milujem sekáče. Dnes mám už svoje top second-hand obchody v Bratislave, no cestu k sebe sme si hľadali nejakú dobu. Pamätám si ešte na časy, kedy nosiť niečo po niekom inom bola hanba. Veci sa prešívali, opravovali a nosili do zodratia a fakt, že sme nemali na nové, nebola práve nálepka, s ktorou sa decko chcelo pýšiť medzi spolužiakmi. Našim najväčším snom bolo mať skriňu plnú handier s nekonečnými kombináciami outfitov. Šetrili sme si na moderné oblečko z Obchodnej a rátali každú korunu na nový sveter, ktorý nosila Táňa z tretej bé. Dnes je (chvalabohu) všetko naopak. Vecí sa zbavujeme, nakupujeme viac uvedomelo a zodpovedne a fokusujeme sa skôr na kapsulový šatník z kvalitných kúskov než na skriňu plnú handier vyrobených deťmi niekde v Indonézii. Z “vintage” kúskov sú dnes poklady a nosiť niečo po mame nie je hanba, ale pocta. Jednak k mame a jednak k našej planéte.

Sekáče som vždy mala zafixované ako nie veľmi vábne páchnuce obchody s obnosenými vecami pre ľudí, ktorí si nemohli dovoliť kúpiť nové. Nakupovať v nich ma donútil až seriál Panelák, kde som ako kostýmová výtvarníčka mala veľmi obmedzený budget. Po prvých návštevách som zistila, že sa tam dajú nájsť naozajstné poklady a veruže ich dnes mám doma už niekoľko! Chce to odhodlanie a veľa trpezlivosti, no ak sa na to mentálne nastavíte, viete tam nájsť ozajstné pecky.

V Bratislave ich je celkom dosť, no moje obľúbene sú tieto 4:

VINTAGE SHOP by TEXTILE HOUSE

Tento obchodík v centre mesta som našla raz úplnou náhodou. Vošla som dnu a neverila som vlastným očiam… Burberry, Trussardi, Lacoste, Adidas… Svetové značky od výmyslu sveta doslova z pár eur. Raz do mesiaca majú “event”, kedy dostanú tovar, a pred vchodom sú v ten deň balóny. Vtedy je tam najviac skvostov, no mne sa ich podarilo uloviť aj neskôr. O týždeň, dva sú ceny nižšie a ku koncu mesiaca (ktorý sa však nezhoduje s kalendárnym mesiacom) býva všetko za 2 alebo 1 euro – čiže skoro zadarmo! Mám odtiaľ vysnívaný Burberry Trenchcoat, Trussardi vlnené sako, niekoľko kožených nohavíc a ani to všetko neviem vymenovať. Treba tam však chodiť pravidelne a číhať, nie vždy odídete s plnou taškou.

Adresa: Františkánske námestie 7

VLNENÝ BLAZER:

80s BUNDA

NOSENE

Krásny obchod, ktorý pripomína skôr značkový concept store než sekáč, je známy tým, že sú veci opraté a krásne voňavé. Známy “puch” vám tam určite nehrozí a oblečko odtiaľ si môžete dať hoci aj hneď na seba (čo sa normálne, samozrejme, neodporúča). Starostlivo vybrané kúsky sú naozaj jedinečné a väčšinou vyzerajú ako nové. Okrem sekáčového oblečenia tu nájdete aj doplnky od lokálnych dizajnérov a značiek a moje obľúbené tenisky Novesta v dospelých aj detských veľkostiach.

NOSENE majú i vlastnú líniu RENEWALS – kde ich vlastní dizajnéri vytvárajú upcyklovanú kolekciu zo starých šiat. Ja sama mám od nich niekoľko kúskov a nikdy by ste nepovedali, že je to second-handová záležitosť. Adresa: Obchodná 48

SKLADANÁ SUKŇA

RENEWALS SHIRT & VINTAGE KABÁT

TYNA SECOND HAND

Tento obchodík som objavila pred 8 rokmi a chodím sem síce najmenej, ale o to radšej. Práve tu som vždy našla najviac vecí do seriálu (i pánskych) a nedávno som si tam kúpila krásny jesenný kabát. Veľakrát som odišla s prázdnymi rukami, no ak natrafím na práve doložený tovar, neviem si vybrať. Majú tu trochu iný štýl ako v Textile house-och, treba to omrknúť. Nakoniec, veď o tom sekáče sú. Treba hľadať a skúšať šťastie.  Adresa: Dunajska 52

DLHÝ ĽAHKÝ KABÁT

JEANSOVÉ ŠATY

 LUXURY VINTAGE

Pre tých, ktorí máte radi luxusnejšie značky, no nechce sa vám platiť za ne plnú sumu, toto je mega variant. Obchod preplnený Gucci, Pucci, Dolce, muči vecami od topánok, doplnkov cez handry. Veľa z nich je takmer nových a výber je obrovský. Ja vlastním niekoľko kúskov luxusných značiek, no až na jedny topánky som ich všetky kúpila po niekom. Ak ste rovnakí a príde vám platiť plnú sumu za kúsky týchto značiek ako mrhanie peniazmi, tak toto je váš spot. Kúpite si vytúženú vec za menej a ešte ste si ušetrili aj na letenku na dovolenku. A tak to má byť!  Adresa: Laurinska 17

KOŽENÁ SUKŇA

Ak ste ešte nikdy v sekáči nenakupovali, skočte sa mrknúť aspoň do jedného z týchto obchodov a dajte mi vedieť, či ste niečo našli. Majte však na mysli, že to nie je háemko a že nie je všetko usporiadané podľa farieb (teda v Nosene možno, haha). Treba sa tam hrabať, prípadne popýtať sa, predavačky sú často veľmi nápomocné, a ak nič nenájdete alebo to nie je pre vás, aspoň máte super skúsenosť. Nákupom z druhej ruky pomáhate našej planéte a znižujete textilný odpad. Každý deň sa len na Slovensku vyhodia tony vyradeného oblečenia. No nie je to alarmujúce číslo?

Love,

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

You may also like

My Styling Work: NOSENE X NOVESTA

Posted on máj 10, 2017

Urban Market

Posted on jún 5, 2015

Fashion LIVE! – OUTFIT – Deň I.

Posted on október 22, 2016

Predošlý príspevokMy 2020 Story alebo Moje Plány Na Tento Rok
Ďalší príspevokVitajte u Mňa Doma!

No Comments

Leave a Reply