In KRÁSA

Estetický Manuál: Ako Som Omladla na Počkanie

Každá žena rieši skôr či neskôr prvé vrásky. Niektoré len mávnu rukou, pre iné je to hrôza. Už egyptská vládkyňa Kleopatra mala viac ako 2000 rokov dozadu svoje osvedčené recepty na zdravú a mladú pleť, a ako všetci vieme, fungovalo to! Dnes sa však vďaka vyvinutým technológiám nemusíme kúpať v skysnutom oslom mlieku či natierať medom. Sú tu nové metódy, ktoré navrátia pleti žiarivý a mladistvý vzhľad a pomáhajú pokožke ostať zdravou a pružnou. Výsledok vyzerá vcelku prirodzene, ak to nepreženiete. Podstatné je zveriť sa do naozaj odborných rúk.

U mňa prišiel “na psa mráz” pár rokov dozadu. Vďaka bohu mám celkom slušnú genetickú výbavu a moja pleť starne pomalšie než je priemer. Počas môjho prvého modelingového kontraktu v Taiwane mi všetci tipovali podľa stavu pleti 16, no v skutočnosti som mala 21. Môj party lifestyle sa na tvári, samozrejme, podpísal a v Ázii som nadobudla taktiež sklony k akné, ktoré mám on and off do dnes. Nikdy sa nezistilo prečo a ja som sa s tým tak nejako zmierila.

Vrásky sú však pre mňa tak trochu nová káva. Nikdy som nebola proti botoxu, no čakala som s tým, až kým nebude naozaj iné východisko a tento bod prišiel v novembri. Moja “vráska hnevu” medzi obočím nadobudla nielen “hlbší” rozmer, ale dokonca si zavolala dve kamošky. Moje čelo vyzeralo ako jedna veľká wrinkle party, ktorá si volala k sebe ďalšie. Random ľudia a aj známi sa ma začali pýtať, prečo sa hnevám. Keď to bolo už takmer na dennom poriadku, rozhodla som sa zakročiť. Hello botox, nice to meet you.

To však nie je jediná cesta – hoci u nás tento názor prevláda. Ja sama som okrem botoxu a mezoterapie nepočula o iných zákrokoch a zistila som, že veľká väčšina z vás tiež nie. Preto som pre vás spravila tento stručný prehľad procedúr, ktoré som buď už absolvovala, alebo sa na ne ešte len chystám.

PLAZMALIFTING – DRAKULOTERAPIA

Jedná sa o metódu revitalizácie pleti, ktorá využíva telu vlastné látky. Odoberú vám krv, ktorú dajú následne do centrifúgy. Po 5 min sa od krvi oddelí plazma, ktorá sa následne aplikuje späť do pleti vpichovaním malou a tenkou injekciou (tvár vám predtým umŕtvia krémom, no bolieť  to trochu môže i tak) Telo tak neprijíma žiadne umelé látky, čo je ideálne aj v prípade alergií. Nič nefunguje lepšie než telu vlastné látky a týmto spôsobom nemôžete pleti nijako uškodiť. Používa sa na odstránenie unaveného vzhľadu pleti, pri strate jej pružnosti, farebnej nejednotnosti, alebo suchej pleti. Plný účinok prvej aplikácie vidíte zhruba do dvoch týždňov a celkovo sa odporúča absolvovať 2-4, podľa stavu pleti. Po skončení tratmentu vyzeráte akoby ste sa zobudili po 3 dňoch spánku niekde pri mori. Proste fresh.

MEZOTERAPIA

Táto výborná terapia na omladenie pleti prebieha tak isto početným vpichovaním látok do kože, no tie už nepochádzajú z vášho tela. Je to fantastické riešenie unaveného vzhľadu pleti, hydratácie (ktorá sa nám vekom viditeľne stráca), vracia jej pružnosť a vypína ju. Ja sama som bola na nej už niekoľkokrát a momentálne ju po zime absolvujem znova. Začať sa s ňou dá v akomkoľvek veku, záleží aký problém riešite, alebo či ide len o prevenciu. Ak máte akné, začať s ňou môžete, aj keď máte hoci len 18. V mladom veku ide o prevenciu – vtedy vám stačia 2-3 návštevy počas jedného mesiaca, ktoré opakujete každý rok. Netreba sa toho báť! Mezoterapia podporuje rýchlejší rast buniek, ktorý, ako vieme, sa s vekom dosť spomaľuje. Preto ak máte 35 a ešte ste na nej neboli, tak vám radím rýchlo sa objednať! 

Mezo sa dá aplikovať nielen na tvár, ale aj na krk, dekolt či telo a je vynikajúca dokonca aj na problémy s vypadávaním vlasov. V každom prípade je to vec, ktorá by sa mala stať súčasťou vášho života, ak máte po 30ke. Aj Chiara Ferragni, ktorá len nedávno oslávila tento vek, ju absolvuje už celé roky.

Obe tieto terapie – aj plazma aj mezo, sú aplikovateľné po celý rok a obe majú taký výsledok, že ľudia zrazu vyzerajú “oddýchnuto a rozžiarene”.

BOTOX

Toto je veľmi dobre známy pojem, no veľmi veľa ľudí nepozná, ako presne sa dá využiť. Väčšinou sa spája s ľuďmi, ktorí sú “preplastikovaní”, pôsobia umelo, a tým pádom má bežný človek z neho strach. Botox je však taktiež veľmi dobré riešenie prvých vrások, a ak vám ho pichá skutočný odborník, tak to vie pôsobiť vcelku prirodzene.

Vpichuje sa prevažne do čela, na ostatné časti tváre sa zvyknú používať iné látky. Ja sama som po veľmi dlhom zvažovaní absolvovala svoj prvý botox v novembri minulého roku.

Aplikácia je rýchla, je to pár vpichov, ktorých počet určí doktor po vstupnej konzultácii. Môžete si mimiku odstrániť úplne, alebo nejakú ponechať, čo bol môj prípad. Následne čakáte cca 2 týždne, kým uvidíte finálny výsledok a idete na kontrolu. U mňa bolo všetko ok – no bola tu jedna vec, na ktorú ma síce upozornili, no bojovala som s ňou niekoľko týždňov. Lokálne umŕtvenie svalov spôsobí, že si ich (logicky) necítite a neviete s nimi hýbať. Mala som jemný pocit stiesnenosti a musela som si ho rukou občas pohýbať. Bol to strašne zvláštny pocit, no dnes som si už zvykla, navyše to trošku povolilo. Neviem či je to bežná záležitosť, no nikde som o nej predtým nečítala, tak s tým treba rátať, aj keď sa možno nevyskytne u každého. Účinok botoxu trvá niekoľko mesiacov, koľko presne záleží od vašej mimiky tváre. 

Ak máte do 30 a už vidíte prvé vrásky, nevrhajte sa ale hneď botox. Začnite prevenciou v podobe mezoterapie a botox si nechajte až ako poslednú voľbu – ako ja. Začať s ním vo veku 38 je podľa mňa dosť v pohode! 

Dôležitá poznámka na záver – vždy sa zverujte do rúk len odborníkom, ktorí majú v tomto obore dlhoročnú prax, a nie v nejakej pofidérnej ordinácii, či štúdiu krásy, ako je tomu u nás zvykom. Môžete tak skončiť s naozaj divným výrazom tváre a nebodaj ešte horšími následkami. 

KYSELINA HYALURONOVÁ

Aplikácia kyselín je už dosť invazívny zákrok, ktorý vám vie úplne zmeniť tvár, o čom by vám veru Kardashianky vedeli povedať svoje, haha. Vyplnenie pier, noso – ústne vrásky, (vrásky abnormálneho smútku 😀 ), kontúrovanie tváre… Dá sa ňou dokonca i dorovnať krivý nos. Kyselina sa aplikuje aj do líc, ktoré začínajú klesať buď vekom okolo štyridsiatky, alebo po extrémnom úbytku hmotnosti. Aplikuje sa vpichom za pár sekúnd, ani to veľmi necítite a výsledok vidíte hneď.

Ja som si na odporúčanie doktorky dala vpichnúť do líc minimálne množstvo – a výsledok bol woow. Cudzí človek by si to možno nevšimol, no ja som hneď videla okamžitý “lift” mojej tváre. A o tom to je – malé zmeny, step by step, ktoré nie sú do oka bijúce, len vyzeráte zrazu tak “dobre a sviežo” 🙂

Kyselina hyaluronová je telu vlastná látka, no postupne sa z tela vytráca. Aj po aplikácii ju telo vstrebe, a tým pádom je potrebné ju v niekoľkomesačných intervaloch dopĺňať.

CO2 LASER RESURFACE

Názov znie dosť zložito, no v preklade ide o frakčný peeling alebo obnovu kožného povrchu CO2 laserom, ktorý v mieste dopadu hĺbkovo prehrieva pokožku. Odstráni sa vrchná polovica pokožky a zvyšné dve tretiny sú ovplyvnené teplom a obnova buniek začína z okolia zákrokom nezasiahnutej pokožky. Znie to trošku strašidelne, no ide v podstate len o odstránenie buniek, ktoré zodpovedajú za pigmentové škvrny vznikajúce vplyvom starnutia. 

Keďže ide o invazívnejšiu záležitosť, aj doba zotavenia bude trvať pár dní. Po zákroku ostávajú chrasty, ktoré môžu zmiznúť až po piatich dňoch, čiže ideálne je ostať doma. Zákrokov sa odporúča niekoľko, záleží od intenzity problému, no ideálne 3-5 v rozmedzí 3-5 týždňov. Ideálna je na to zima, čiže ak je to niečo, v čom ste sa našli, objednajte sa asap!

Ja som toto chcela absolvovať pred Vianocami, no všetci vieme, aký býva december, takže som to nestihla. Mám to však v pláne budúci rok!

Q-SWITCHED LASER na pigmentové škvrny

Pred lasermi mám určitý rešpekt – špeciálne v oblasti tváre. Ešte som nemala odvahu žiaden absolvovať, no po tomto rozhovore s pani doktorkou mám v nich oveľa lepší prehľad. Laserov na rôzne zákroky je toľko, že by sa o nich dal písať jeden samostatný blog. Tento konkrétne je fantastický na pigmentové škvrny, ktoré trápi veľa ľudí, konkrétne aj mňa. Tie moje našťastie nie sú hlboké a vidno ich len keď vystavím tvár slnku bez SPF. Vtedy vyskočia a sprevádzajú ma niekoľko mesiacov. Sú však ženy, ktoré ich majú permanentne, a to nielen na tvári. Q-switched laser vás ich vie zbaviť a to tak, že preniká hlboko do pokožky až do štruktúry pleti, kde dochádza k jej ozdraveniu, odstráneniu nielen škvŕn, ale i vrások. Dokonca je to najpoužívanejšia metóda na odstránenie tetovania. 

Ideálne ho absolvovať po lete – v zimných mesiacoch.

PRIME LIFTING – NITE

Ak ste ešte nepočuli o nitiach, tak pozorne čítajte. Táto mini invazívna metóda pomocou mezonití vypína pokožku s dlhotrvajúcim efektom! Ako? Vpichom vám aplikujú niť priamo do líca, brady alebo na akúkoľvek časť tela, ktorú chcete vypnúť. Nite ostávajú pod kožou, vytvoria sieť vlákien v pokožke a následne dochádza k vytváraniu kolagénu v pleti. Línie sa pozdvihnú a oblasť sánky ostáva dokonale vypnutá. Po aplikácii môžu ostať modriny – v závislosti od stavu a hrúbky pokožky môžete byť modrá aj týždeň.

Toto som ešte neabsolvovala, no budúcu zimu sa taktiež na to určite chystám. To je totiž najlepšie obdobie na ich aplikáciu.

Zákrokov a procedúr, ktoré môžete absolvovať, je samozrejme nespočetne veľa. Toto je len výber tých najzákladnejších a najviac používaných na klinike Dermacenter, kde som klientom už rok. Ak si nie ste istá, akým zákrokom začať a či vôbec nejaký potrebujete, stačí sa len objednať na konzultáciu, ktorú máte v prípade následných procedúr zdarma. Pani doktorka vám veľmi rada poradí a určite vás nebude tlačiť do niečoho, čo nepotrebujete. 

Ja začínam tento mesiac s mezoterapiou, a keďže ma o mesiac čaká výlet do teplej destinácie, tak rysujem do plaviek. Na tento proces, a celkovo na starostlivosť o telo, majú niekoľko neinvazívnych i invazívnych skvelých procedúr, ktoré vám dokážu pomôcť. O nich až v ďalšom článku – priebeh tohto však môžete sledovať v stories na mojom instagrame.

Majte sa krásne!

Love,


V spolupráci s Dermacenter <3
www.dermacenter.sk

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

Predošlý príspevokFancy Winter
Ďalší príspevokAko To So Mnou Vlastne Teraz Je

No Comments

Leave a Reply