In ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Ako Poraziť Zimnú Únavu

Prežiť zimu v zdraví a pohode – hlavne tej mentálnej – je pre mňa osobne veľmi veľká challenge. Po teplom lete a príjemnej jeseni príde ukrutná zima, ktorá síce vie byť aj krásna, ale pokiaľ nie ste niekde v Tatrách, alebo v Aspene obklopená nádhernou scenériou, slnkom a horami snehu, je to horor. Apoň pre mňa určite.

Po tom, čo som tú minulú bojovala so zančnými depresiami a extrémnou únavou, som sa rozhodla túto zimu proti tomu rozhodne zakročiť. V angličtine má tento stav krásny názov “winter blues” , u nás, neviem, “zimná depka”? 🙂
V každom prípade je to niečo, čo nechceme, nepotrebujeme, no ak žijeme v sivom meste nezaujímavej architektúry, s čľapkanicami na každom rohu a mrznúcim počasím bez slnka, tak je vysoko pravdepodobné, že sa tomuto celému nevyhneme.
Nedostatok slnečného žiarenia, pohybu na vzduchu a zimy sa jednoznačne podpíše na našom každodennom živote. Kedže už nechcem zažiť to, čo minulý rok, spravila som si research a odskúšala počas roka na sebe, čo najlepšie zaberá na tieto “winter blues”.

Už od jesene praktizujem nasledovný rituál a zatiaľ to, musím povedať, funguje:

1. Cvičiť. Každý deň. Hoci len 10 min.

Fyzická aktivita je všeobecne známy zaháňač “depky” a dodržovať to každé ráno má priam magické účinky. Telo sa natiahne, krv rozpumpuje a potom vám kľudne stačí polovičná dávka kávy (ja ju pijem pred cvičením, ale ak cvičím doma, tak len polovičnú). Piati tibetania sú ževraj na tento účel ideál (nielen) na zimné rána, ja začnem svoj deň rolovaním na rolleri, a následne dám krátky workout doma (podľa appky SWEAT with Kayla Itsiness)  a dvakrát do týždňa mám tréning s trénerom v posilke.

2. Slnko a denné svetlo.

Toho máme počas zimy minimálne, ale snžim sa stráviť na dennom svetle aspoň nejaký čas. Ak sa nedá, aspoň sedím pri veľkom okne, keď pracujem. Ak je dlhú dobu zamračené a slnko nevyjde viac ako mesiac (čo sa stalo minulú zimu), bežím do solária. Viem, že je to nezdravé, ale idem len na 10 minút a cítim sa potom ako milión dolárov. Simulant slnka funguje dokonale. Opálená pokožka je ako príjemný bonus, aj keď lepšie si ju samozrejme zadovážiť vďaka “spray-tanu”, ktorý sa však mne zatiaľ nepodarilo v Bratislave nájsť. Ak máte nejaký dobrý tip, sem s ním!

3. Aromaterapia

Pred rokom som sa zoznámila s touto formou terapie a odvtedy na ňu nedám dopustiť. Moja pilates inštruktorka nám po každej hodine kvapla vždy iný druh oleja do dlaní a my sme intenzívne vnímali po cvičení danú vôňu. Intuitívne som si vybrala tie svoje a používam ich viac-menej denne. Ten, vďaka ktorému ja osobne prežijem zimu, sa volá Citrus Bliss od DoTerra a jeho vôňa nahrádza slnečné lúče.

Znie to možno vtipne, ale keď sa trikrát nadýchnete tohto oleja so zavretými očami, tak vám garantujem, že vašu myseľ zaplaví šťastie, žltá farba, citrusová plantáž, šaty vejúce vo vetre a slnko pražiace do očí. For real.

Dá sa použiť aj v aute, do sušičky na bielizeň, či do difuzéra a dokonca i ako parfém. Olejov má táto značka neúrekom a najčastejšie používam tento citrónový, pepermint a levanduľu. Dajú sa aj mixovať. Fantázia!

Na telo požívam 100% prírodný olej od Bohdi, ktorý pridávam aj do kúpeľa. Vôňa tohto ma zase okamžite prenesie na pláž do Thajska. Fantastický je aj suchý (a taktiež prírodný) olej od Nuxe, po aplikovaní ktorého sa viem bezproblémovo obliecť, pretože nie je mastný.

4. Imunita

Základ dobrej nálady počas zimy je samozrejme aj zdravie. Keď nás skolí chrípka, tak z nás šťastie pochopiteľne sršať nebude. Ja už štvrtý rok beriem neustále prírodné suplementy z hlivy ustricovej na podporu imunity a musím povedať, že pokiaľ ich beriem dôsledne, tak nikdy neochoriem. V lete som mala niekoľko mesiacov pauzu, nakoľko v lete chorá nebývam, a doplatila som na to v novembri v Indii. Kombinácia zimy, zle zbaleného kufra, stresu z najrušnejšieho mesta ever a vyčerpania z príliš bohatého programu, vyústila do hroznej chrípky v posledný deň indickej svadby a deň pred cestou k Taj Mahal. Našťastie som si však prozreteľne zbalila Oscillococcinum, vďaka ktorému bolo na tretí deň už dobre a ja som pokračovala ďalej v jazde. Chorá nebývam takmer vôbec, no vždy mám prvú pomoc po ruke.

5. Správna strava, správne maškrty

V zime prirodzene inklinujeme k väčším porciám, ťažším jedlám, väčšiemu množstvu cukru a kávy, čo môže spôsobiť nie veľmi príjemné prekyslenie organizmu. Dve zimy za sebou som to ťahala bez cvičenia a jedla som všetko, na čo mi padli oči (lebo veď zima, no a čo!) To ako som vyzerala je vec jedna, ale to ako som sa cítila, druhá. Celé mesiace som sa cítila ťažká ako olovená guľa a čím viac sladkostí som zjedla, tým to bolo so mnou horšie a nevedela som prestať. Plus víno. No horor.

Túto zimu sa stravujem jednoznačne rozumnejšie. V decembri mi ešte počas predvianočných stresov ušla nejaká tá Margotka (alebo tri) a Vianoce sa samozrejme nerátajú. Po nich som však prirodzene prešla na stravu kde prevažuje zelenina (jej deficit sa ma drží už od návratu z Indie), sem tam nejaké mäsko. Milujem hnedú ryžu a najnovšie aj pohánkové placky, do ktorých si balím snáď všetko 😀 Kozí syr, orechy, šalát, tekvicový olej, ovsené vločky, vajcia … to je snáď môj celý jedálniček, v menších obmenách. Sladkostí sa vzdávať určite nemienim, ale vymenila som ich za zdravšie snacky (prevažne od Powerlogy) a ovocie.
Zase odtiaľ potiaľ, aj ja som tiež len človek 🙂 A cítim sa super.

6. Tropická dovolenka!

Áno, ja viem, to sa ľahko povie. Je to asi najjednoduchší spôsob, ako sa popasovať so zimnou depkou, no nie vždy je to možné. Tropické pláže sú absolútny ideál – vitamín D v priamom prenose, drinky s papierovým dáždnikom servírované v bare pri bazéne, kde vám voda končí tesne pod šnúrkou nových Victoria’s Secret bikín.
Ja viem. Snívame spolu.
Ak toto nie je pre vás možné, skvelý je aj taký welness víkend niekde na horách, kde sa vyhrejete v saunách, zaplávate si, poprípade zalyžujete a po odchode budete vedieť vínnu kartu naspamäť. Aj to sa ráta. Odskúšané!

Pevne verím, priatelia, že vás zimné “blues” obchádzajú. Ak s nimi však bojujete rovnako ako ja, tak vám snáď moje tipy pomôžu. Mala som pred rokom naozaj ťažké obdobie a každý deň sa snažím premôcť sa, aby som spravila tie správne kroky. Ono to zo začiatku ide ťažko, ale hneď ako vidíte prvé výsledky, prichádza obrovské nadšenie!

Držte sa, prajem vám veľa krásnych dní s dobrou náladou a nezabudnite, že jar je za rohom 🙂

Love,


Photo by Jana Tomas
V spolupráci s Boiron

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

You may also like

Moja Každodenná Starostlivosť o Pleť

Posted on september 9, 2017

Predošlý príspevokAko Nosiť Krátke Kimono
Ďalší príspevokOutfit Inšpirovaný Vianocami

1 Comment

  1. Katarina
    6 rokov ago

    Jani absolutne topkova si na tej fotke na zaciatku clanku! Tvoje tipy su super! Uspesny boj so zimnou depkou ti zela Katka 🙂

    Reply

Leave a Reply