In FASHION, OUTFITS

Nesmrteľný Trenchcoat a Jeho 3 Verzie v Mojom Šatníku

Trenchcoat, trenčkot, baloňák. Nosili ho moji rodičia, nosím ho aj ja a budú ho nosiť i generácie po mne. Nesmrteľný, nadčasový a základný kus v šatníku si do dnešného dňa prešiel dlhú cestu.

Na vznik ikonického plášťa, známeho pod názvom trench coat, si nárokujú hneď dve firmy. Ako doslovný preklad názvu napovedá (kabát do zákopu), prvé modely boli ušité počas vojny. V roku 1853 dodala vojenským dôstojníkom slúžiacim v Krymskej vojne takéto kabáty firma Aquascutum. Pre fashion svet je však zrejme jasným víťazom súboja o trench coat firma Burberry, ktorá si prototyp nepremokavého plášťa siahajúceho ku kolenám, nechala patentovať v roku 1901. Aj legendárna značka najskôr kabáty dodávala britským dôstojníkom, no po prvej svetovej vojne sa „trenčkoty“ rozšírili i medzi civilné obyvateľstvo.

Typickými znakmi a prvkami tohto nadčasového kúsku je odolnosť a nepremokavosť látky, prípadne odnímateľná vložka. K trench coatu neodmysliteľne patrí opasok, často s výraznou sponou na zdôraznenie siluety. A hoci šlo pôvodne o pánsky šatník, od 60tych rokov minulého storočia patrí kabát neodmysliteľne aj do ženskej garderóby. Dnes už nemusí byť dodržaná typická farebnosť, no základnou škálou pre tento typ kabátu boli béžová, sivá a army zelená. 

V našich končinách dostal tento legendárny plášť svojské pomenovanie baloňák a presne pod týmto názvom si ho dokážete predstaviť na seriálovom Colombovi, no vo filme sa objavil už oveľa skôr. Zohral dôležitú módnu úlohu vo filme Casablanca, ešte pred tým ho obliekala Audrey Hepburn v Raňajkách u Tiffanyho či Meryl Streep v snímke Kramer vs. Kramerová. Trenčkot je teda roky symbolom silných mužov a inteligentných žien. Je to nadčasový, nestarnúci kúsok, ktorý patrí prevažne do jarného a jesenného šatníka.      

V dnešnej dobe trenčkoty vídať hlavne v ich klasickom béžovom alebo čiernom prevedení. Máloktorá značka experimentuje s farbami či vzormi. Ja osobne som nikdy nevlastnila klasickú verziu trenčkotu ako ju poznáme dnes. Ten môj musel byť vždy niečím “special”. Momentálne mám tri, ktoré obmieňam podľa počasia a nálady.

KLASIKA WITH A TWIST

Tento baloňák od BCBG mám presne rok – objednala som si ho na výlet do New Yorku. Dokonale sa tam hodil nielen svojou farbou, ale i štýlom. Tým, že jeho klasický strih je upgradnutý o nazberané rukávy a detail na manžetách, nesplynie v dave, ale práve naopak, podtrhne ženskosť svojim strihom a siluetou.

VINTAGE

Nikdy sa mi ani len nesnívalo, že budem vlastniť Burberry trenchcoat, až kým som nevošla do sekáču v centre Bratisky. Čakal presne na mňa, jediný kus, v pánskej veľkosti. Stál ma desatinu svojej pôvodnej ceny a vzala som ho v sekunde, i keď mi bol obrovský. Dala som ho upraviť a teraz je neznositeľný. Milujem jeho oversized look a vtesnám pod neho akýkoľvek hrubý sveter. Kvalitu látky vidno z diaľky, a čo je na tom najlepšie, budú ho nosiť ešte i generácie po mne.

COOL STREET STYLE

Uletená a zároveň ultra cool verzia trenchcoatu – to je celý Karl Lagerfeld. Tento model je tak variabilný, že stále objavujem nové spôsoby, ako sa dá nosiť. Rukávy môžu byť pripnuté, napoly odopnuté, alebo ich dáte úplne dole. S kapsičkou na opasku vyzerá cool zaviazaný, alebo bez opasku ležérne k teniskám. Mám ho len od jari tohto roku, čiže veľa slávy si neužil. Bude to však jeden z tých kúskov, ktorý vás neprestane vďaka svojej variabilite nikdy baviť.

Tak čo, máte aj vy ten svoj, alebo ho ešte stále hľadáte?

Love,

 

 

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

Previous PostThe Full Santorini Collection!
Next PostSkvelé a Netypické Darčeky Pre Ženy z Celej Rodiny

No Comments

Leave a Reply