In FASHION, OUTFITS

Wool Coat – the Best Choice for Winter in the City + OUTFITS

Kabát je základom zimného šatníka, a ak stavíte na nadčasový kúsok z kvalitného materiálu, stačí vám jeden na veľa veľa rokov. Najlepšia voľba je šitý na mieru, no ak ste na taký ešte nenašetrili, pokojne siahnite po kvalitnej konfekcii. Ideálne vyrobenej na Slovensku.
Ja som, priznám sa, kabátový závislák. Topánky mi na zimu stačia jedny, a aj outfity viem rotovať v chladných dňoch dva dookola. Ale kabáty, tých musím mať veľa.

Moja láska k nim začala už v roku 2002, kedy som po mesiaci v horúcom Thajsku a kufrom plným letných vecí čakala na víza do Japonska. Bol január, v Bankogu najväčšie horká a o zimných veciach ani nechyrovali. Museli sme si ich dať ušiť v malom krajčírstve na mieru, aby sme v Tokiu nezmrzli. Bola to čierna klasika z vlneného materiálu a mám ho v skrini dodnes. Kvalitne ušitý v nesmrteľnom strihu – taký, čo sa dedí.
Kabát mi slúžil celých 10 rokov, kým som sa nevrátila späť na Slovensko. Keďže úložný priestor doma bol o dosť väčší ako kufor, moja zbierka sa prirodzene rozrastala.
Začala som experimentovať s farbami, strihmi, materiálmi. Niektoré boli viac kvalitné a iné menej, nakoniec som sa však vždy radšej vrátila k vlnenej klasike.

Prečo vlna?

Vlna má skvelú termoreguláciu. Jej úloha je chrániť zviera pred poveternostnými podmienkami a podobný efekt bude mať teda i na nás. Vlna, samozrejme, nie je jediný materiál, ktorý vás v zime zahreje. Rovnaké vlastnosti má aj kašmír, mohér, ťavia srsť, alpaka a iné. Nie vždy je obsah vlny v tkanine 100%, častokrát tam vidíte prímes nylonu. V tejto kombinácii materiálov sa bude kabát menej krčiť. Dajte si však pozor, aby obsah vlny bol vo väčšine, inak stratí svoj účel.

Dôležitá je aj podšívka. Ideálne sa vyhnite polyesteru, najlepšia (a zároveň najdrahšia) voľba je hodváb. Skvelým variantom je i viskóza či tencel.

Za posledný rok som sa (i vďaka lockdownu a stúpajucej váhe, hah) celkom našla v oversized móde, kabáty nevynímajúc. Zmestia sa pod neho oversized svetre a vie byť veľmi “effortlessly chic” v prípade, že si vyberiete tú správnu veľkosť.

Tento rok pribudlo do mojej zbierky pár nových kúskov. Nie však len tak z rozmaru. Zmenila som jednak preferenciu strihu, a zároveň som z tých starších (dúfam, že len dočasne) “vyrástla”. Oversized strih mi ponúka nenútenú “chicness” a komfort zároveň a konkrétne takéto kabáty sa vďaka kvalitnému materiálu naozaj dajú nosiť celú zimu.

NADČASOVÝ A LOKÁLNY

Tento rok ma svojou ponukou prekvapila slovenská značka Ozeta. Na jeseň som prvýkrát po rokoch vkročila do ich predajne a nevedela som si vybrať! Nadčasové vzory a strihy sú ich filozofiou od nepamäti, no materiály – tie ma naozaj dostali. Všetky ich kabáty sú buď vlnené, alebo vyrobené z vlnenej zmesi, a to prepracovanie! Pod tento kabát oblečiete naozaj niekoľko vrstiev a stále vyzeráte chic, ale tak isto vám stačí len jedna a nezmrznete. Lebo vlna.
Navyše aj cena je vzhľadom na kvalitu kabátu veľmi prijateľná (250 eur). Je to investícia na dekádu i viac. Tu vám vďaka oversized strihu nehrozí, že z neho vyrastiete 🙂

NUDE KU VŠETKÉMU

Tento kabát bola úspešná kúpa z núdze, keď som jeden v tejto farbe urgentne potrebovala na press trip do San Francisca. Kvôli dress kódu na event sa mi žiadal model v nude farbe a s obrovským šťastím som natrafila na tento v Zare. Fast fashion už veľmi neholdujem, no nemala som na výber. Toto bola skvelá voľba, keďže má v sebe 80% vlny. Je ľahký, teplý a chic a ten odtieň ide naozaj ku všetkému. Vyzerá tiež, že aj niečo vydrží. Ak preto siahate po kabátoch z obchodných reťazcov, vždy sa pozrite najprv na zloženie. Síce môže byť krásny, no za prvým rohom v kabáte bez vlny zamrznete.

Kabáty môžeme pomaly odložiť do zadných skríň, prichádza jar a čas trenchcoatov! Ak vám ušiel článok o mojej trenchcoat zbierke na jeseň, nájdete ho TU 🙂

Love,


 

Photo by Gavulka

Share Tweet Pin It +1

Jana

Stylist, blogger, traveller, content creator.

You may also like

Winter Patchy Coat

Posted on January 10, 2017

Flare Jeans

Posted on February 24, 2016

Office Day

Posted on June 15, 2017

Previous PostNew York Collection by Janatini
Next PostSelf Tanners - Which Ones Work and Which Ones Don't

No Comments

Leave a Reply